Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Tužilaštvo Brčko distrikta
Bosne i Hercegovine

JAVNI APEL

10.06.2014.

Broj: A-RZ-19/2014                             
Dana:  09.06.2014. godine                                                      

 

   Tužilaštvo Brčko distrikta BiH u saradnji sa Policijom Brčko distrikta BiH vodi istragu protiv nepoznatih lica,  koja su dana 30.04.1992. godine, oko 04,50 sati,  kao pripadnici  jedne vojne formacije  postavljenim eksplozivom srušili most na rijeci Savi između Brčkog i Gunje. Tom prilikom istovremeno je smrtno stradalo više desetina civilnih lica, pješaka koji su se kretali mostom.

  Tokom sprovođenja istrage u odnosu na krivično djelo - Ratni zločin protiv civilnog stanovništva- iz člana 142 preuzetog KZ SFRJ, a u cilju rasvjetljavanja  svih činjenica i okolnosti navedenog događaja, do sada je kroz izjave i ostale dokaze prikupljen znatan broj informacija.  

   Pored ostalih okolnosti za krivično-pravno procusiranje odgovornih lica potrebno je precizno utvrditi broj žrtava koje su smrtno stradale ili su tjelesno povrijeđene u ovom tragičnom događaju.

   S tim u vezi, u cilju krivičnog gonjenja odgovornih lica, Tužilaštvo i Policija apeluju na članove porodica  stradalih, njihove rođake, prijatelje, poznanike i druge građane Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i drugih zemalja, koji imaju informacije o nastradalim osobama ili za koje vjeruju da su kritičnog datuma prelazile most  Brčko-Gunja, a čiji se trag od tada gubi, da se jave Tužilaštvu ili Policiji radi davanja informacija, na sljedeće telefonske brojeve:


00387-049/217-227     Tužilaštvo Brčko distrikta BiH
00387-049/233-200     Policija Brčko distrikta BiH


    Informacije se mogu takođe dostaviti i neposredno, putem faksa,  pošte ili elektronski na bilo koji kontakt organa krivičnog gonjenja iz uvoda ovog apela.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh