Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Tužilaštvo Brčko distrikta
Bosne i Hercegovine

mail print fav manja slovaveca slova

Prvi u pravosuđu//Tužilaštvo Brčko distrikta BiH pokrenulo Facebook stranicu

18.06.2020.

Otvoren  kanal za  dvosmjernu komunikaciju s javnošću putem društvenih mreža


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Српском (ћирилица).
Доступна је и на: Bosanskom.

Povratak na vrh

Prateći dokumenti

Saopstenje

 

AKTUELNOSTI//TUŽILAŠTVO BRČKO DISTRIKTA BIH BILO DOMAĆIN POSJETE SUPERVIZORA ZA BRČKO

30.01.2020.

Supervizor za Brčko i prvi zamjenik Visokog predstavnika u BiH, nj.e. Michael Scanlan i Johnatan B. Zeitlin, FBI-pomoćnik pravnog atašea u Ambasadi SAD-a, posjetili su 28. januara Tužilaštvo Brčko distrikta BiH.  

Osnovna tema sastanka održanog sa glavnim tužiocem Tužilaštva Brčko distrikta BiH Zekerijom Mujkanovićem odnosila se na borbu protiv korupcije, a razgovaralo se i o ukupnom stanju sigurnosti na području Distrikta, te institucionalnim kapacitetima  za suzbijanje svih oblika kriminala iz nadležnosti lokalnih institucija.

Glavni tužilac  Mujkanović upoznao je supervizora za Brčko sa stanjem u ovoj pravosudnoj instituciji, te rezultatima koji su na polju procesurianja korupcije i ostalih vidova kriminala ostvareni u proteklom periodu.

                                                                                                                 
GLAVNI TUŽILAC
_______________       
ZEKERIJA MUJKANOVIĆ


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

 

Izvještaj o radu Tužilaštva dostavljen na razmatranje Skupštini Distrikta

17.05.2016.

Broj izvršnih krivičnih djela u Brčko distriktu u 2015.  godini je ponovo smanjen u odnosu na 2014. godinu i to za oko 2% te se  može ocijeniti više nego zadovoljavajućim. Važno je istaći da je zadnjih godina broj izvršenih krivičnih djela u stalnom i značajnom padu. Tako je u 2011. godini ukupan broj izvršenih krivičnih djela, i po poznatom i po nepoznatom počiniocu bio 852, u 2012. godini taj broj je bio 711, u 2013. godini broj izvršenih krivičnih djela je bio 501, u 2014. godini broj izvršenih krivičnih djela bio je 479 a u 2015. godini taj broj je 469. Dakle, broj izvršenih krivičnih djela u zadnje 4 godine je skoro pa prepolovljen, od 852 krivična djela u 2011. godini do 469 izvršenih krivičnih djela u 2015. godini. Dakle, ne radi se o velikom broju izvršenih teških krivičnih djela, a ukoliko se i dese, počinioci uglavnom bivaju otkriveni i brzo procesuirani. Svi do sada prezentirani podaci daju osnov da se stanje opće bezbjednosti u Brčko distriktu može ocijeniti više nego zadovoljavajuće. 

Izvještaj o radu pogledajte ovdje.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

 

JAVNI APEL

10.06.2014.

Broj: A-RZ-19/2014                             
Dana:  09.06.2014. godine                                                      

 

   Tužilaštvo Brčko distrikta BiH u saradnji sa Policijom Brčko distrikta BiH vodi istragu protiv nepoznatih lica,  koja su dana 30.04.1992. godine, oko 04,50 sati,  kao pripadnici  jedne vojne formacije  postavljenim eksplozivom srušili most na rijeci Savi između Brčkog i Gunje. Tom prilikom istovremeno je smrtno stradalo više desetina civilnih lica, pješaka koji su se kretali mostom.

  Tokom sprovođenja istrage u odnosu na krivično djelo - Ratni zločin protiv civilnog stanovništva- iz člana 142 preuzetog KZ SFRJ, a u cilju rasvjetljavanja  svih činjenica i okolnosti navedenog događaja, do sada je kroz izjave i ostale dokaze prikupljen znatan broj informacija.  

   Pored ostalih okolnosti za krivično-pravno procusiranje odgovornih lica potrebno je precizno utvrditi broj žrtava koje su smrtno stradale ili su tjelesno povrijeđene u ovom tragičnom događaju.

   S tim u vezi, u cilju krivičnog gonjenja odgovornih lica, Tužilaštvo i Policija apeluju na članove porodica  stradalih, njihove rođake, prijatelje, poznanike i druge građane Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i drugih zemalja, koji imaju informacije o nastradalim osobama ili za koje vjeruju da su kritičnog datuma prelazile most  Brčko-Gunja, a čiji se trag od tada gubi, da se jave Tužilaštvu ili Policiji radi davanja informacija, na sljedeće telefonske brojeve:


00387-049/217-227     Tužilaštvo Brčko distrikta BiH
00387-049/233-200     Policija Brčko distrikta BiH


    Informacije se mogu takođe dostaviti i neposredno, putem faksa,  pošte ili elektronski na bilo koji kontakt organa krivičnog gonjenja iz uvoda ovog apela.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

 

Aktuelnosti

U okviru ove sekcije Tužilaštvo objavljuje  sljedeće informacije :

  • kratke informacije o aktuelnim predmetima, a pobuđuju interes javnosti (posebno privredni i krivični slučajevi)
  • konkursi i nabavke, te sve što se objavljuje u javnim glasilima
  • događaji i susreti zvaničnika na regionalnom i lokalnom nivou
  • izmjene legislative i podzakonskih akata koji utiču na rad institucije
  • imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija
  • promjene organizacije rada u instituciji
  • ubacivanje novih “često postavljanih pitanja” vezano za različite teme važne građanima
  • ažuriranje “Korisnih linkova”
  • “osvježavanje” korisnih informacija koje su ranije objavljene i povremena izmjena istih na naslovnoj strani (npr. Izvještaj o radu i sl.)

 

Tužilaštvo trenutno nema vijesti iz ove kategorije.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh