Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Tužilaštvo Brčko distrikta
Bosne i Hercegovine

„Tužilac na dan“ // Tužilaštvo Brčko distrikta BiH domaćin edukativne posjete studenta Prava

04.09.2018.

 

     Tužilaštvo Brčko distrikta BiH bilo je na jedan dan domaćin studentici Pravnog fakulteta u Zenici Ajši Luković tokom edukativne posjete ovoj pravosudnoj instituciji. U okviru Strategije za postupanje s osobama koje dolaze u kontakt s tužilaštvima u BiH gospođica Luković bila je učesnik aktivnosti „Tužilac na jedan dan“, kojom prilikom se upoznala s ulogom i praktičnim radom tužilaca u BiH. Posjeta studenata tužilaštvima u BiH dio je navedene Strategije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, a i u ovom slučaju realizirana je uz organizacionu podršku medijske agencije „MEDIACENTAR“ iz Sarajeva.

     Tokom cjelodnevne posjete Tužilaštvu Distrikta studentica Luković je sa svojom mentoricom iz Odsjeka za opći kriminal, tužiteljicom Ratkom Đonlaga, razgovarala  o najvažnijim procesnim radnjama u koje su uključeni tužioci. Ona je istovremeno iskoristila priliku da se upozna s  aktima koje donose tužioci u svom radu, prisustvuje zaključivanju sporazuma o priznanju krivice, kao i suđenjima pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH.

     U izvještaju u kojem opisuje rezultate posjete gospođica Luković iznosi sljedeće utiske:

"Kao studentica tek druge godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici imala sam posebnu sreću i zadovoljstvo da budem dio aktivnosti „Tužilac na dan“ u Tužilaštvu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine gdje sam se direktno upoznala sa pravnim sistemom Brčko distrikta i tužiteljskom profesijom, kao jednom od krucijalnih za zaštitu društvenih vrijednosti i dobara. Moja mentorica za taj dan bila je tužiteljica gđa. Ratka Đonlaga, koja se doista potrudila da mi na što jasniji način da tačan odgovor na svako moje pitanje, na čemu sam joj neizmjerno zahvalna.

...

       Na vrata ove institucije izašla sam sa mnogo novih iskustava, sa povećanim znanjem i oduševljenošću ovim kolektivom. Posebnu zahvalnost izražavam „Mediacentru Sarajevo“ na pruženoj prilici za učešće u ovom projektu, Tužilaštvu Brčko distrikta na domaćinstvu i mentorici tužiteljici Ratki Đonlaga na strpljivosti.“

                                                                                                          Web uredništvo


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh