Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Tužilaštvo Brčko distrikta
Bosne i Hercegovine

Međunarodna saradnja//Tužilaštvo Distrikta i dalje razvija saradnju s tužilaštvima u regiji

mailprint fav manja slovaveća slova

07.09.2016.

Na poziv glavnog državnog odvjetnika  Republike Hrvatske  glavni tužilac Tužilaštva Brčko distrikta BiH Zekerija Mujkanović  učestvovao je u radu redovne  regionalne konferencije državnih tužilaca održanoj od 04. do 06. septembra na Brionima. Međunarodna  tužilačka konferencija, koja  je već do sada značajno doprinijela jačanju međunaradne pravne saradnje tužilaštava u regiji,  proslavila je svoju  10. godišnjicu, a i ovaj  put tematski  je bila  posvećena istom cilju  s posebnim naglaskom na predmete ratnih zločina.  

Glavni tužilac Zekerija Mujkanović sa zamjenikom  Radoš Pavom  činio je bh. delegaciju  u kojoj su bili još i predstavnici Tužilaštva BiH iz Odjela za ratne zločine predvođeni  glavnim tužiocem Goranom Salihović, te predstavnici entitetskih tužilaštava predvođeni glavnim  tužiocima  Zdravkom Knežević i Mahmutom Švraka.  Pored bh.  delegacije, predstavnika zemlje domaćina i susjedne Republike Crne Gore naročit doprinos uspješnom odvijanju konferencije i ovaj put su dali  glavni tužilac pri MKSJ-u, Serge Brammertz i ambasador SAD-a za pitanja ratnih zločina Nj.E. Todd F. Buchwald, sa svojim timovima.

Djelujući u skladu s Državnom strategijom za procesuiranje ratnih zločina Tužilaštvo Brčko  distrikta  BiH je  do danas podiglo optužnice u 18 predmeta protiv 30 lica. Uz to rasvijetljena je krivična odgovornost u još  18 predmeta protiv 106 osumnjičenih u odnosu na koje su donesene naredbe o obustavi istrage.  Intenzivno i sveobuhvatno procesuirajući  ratne zločine protiv civilnog stanovništa odnosno ratnih zarobljenika  za koje je jedino i nadležno (genocid i  zločini protiv čovječnosti su u nadležnosti pravosuđa sa nivoa BiH), Tužilaštvo Distrikta  je dovelo do pravosnažnog presuđenja 13 optužnih predmeta  u kojima je za ova teška krivična djela osuđeno  20 lica.

Ovdje je važno  takođe  napomenuti da je značajan broj vrlo važnih i obimnih predmeta  preuzet  u nadležnost pravosuđa sa nivoa BiH nakon što je Tužilaštvo Distrikta u njima praktično, a u nekim i formalno,  već  bilo okončalo istrage.  Tu  prije svih spada predmet protiv nakadašnjeg predsjednika opštine Brčko Đorđa Ristanića za koje je  državno tužilaštvo  ubrzo po preuzimanju predmeta podiglo najobimniju optužnicu za ratne zločine na nivou cijele BiH, a nakon što je lokalno tužilaštvo u tom predmetu prikupilo sve relevantne činjenice i dokaze.   Slučaj zločina protiv ratnih zarobljenika „Boderište“  preuzet je od Suda BiH nakon što je Tužilaštvo Distrikta u ovom  predmetu  i formalno okončalo istragu, te  protiv više lica podiglo optužnicu.  

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH saglasno sektorskim i institucionalnim strateškim ciljevima intenzivno radi na rješavanju preostalih predmeta ratnih zločina što između ostalog podrazumijeva i provođenje međunarodnih konvencija kojima je definirana regionalna saradnja u ovoj oblasti konstatno se u tom cilju zalažući za njeno dalje jačanje i razvoj. 


Sve optužnice u predmetima ratnih zločina,  koje u odnosu na optužene nisu anonimizirane (sadrže ime,prezime, godinu i mjesto rođenja),  javno su objavljene na internet stranici  Tužilaštva  s informacijom o vrsti presude i visini kazne, što je jedinstven sluačaj  transparentnosti u radu pravosudnih institucija u cijeloj zemlji.


WEB UREDNIŠTVO


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

224777_03big.jpg